Ötletek - miért is jó a tél?

Kissé szokatlan formáját hozom most az ötletelésnek. Sokunknak az a véleménye, hogy karácsonyig rendben van a hideg, meg a hó és a fagy, de utána már részünkről nyugodtan kitavaszodhatna. Vagy ha ez nem, akkor legyen februárban karácsony, úgy legalább lenne mit várni, lenne mire készülni a hosszú sötét napokon. Nos, hogy ez idén másképp legyen, azt gondoltam összegyűjtöm, mi az, ami még jó ebben az évszakban. De nem ám csak ennyi, hanem még élvezni is fogom! Velem tartotok?

Nem fontossági sorrendben, hanem inkább abc szerint:
A, mint alkotás nyugodtan. Egyrészt mert nem vágyom az egész napot a szabadban tölteni, mivel hideg van, másrészt van idő a karácsonyt megelőző hajtás után a régóta dédelgetett ötletek megvalósítására, újdonságok kidolgozására, eddig halogatottak befejezésére.

forrás

B, mint barátokkal együtt hosszan, meghitten, vidáman. Ilyenkor (is) jó vendégeket hívni, illatos süti mellett jókat beszélgetni.

 kép: Inge Löök

C, mint csillagos égbolt. Már délután gyönyörködhetünk a csillagokban, a gyerekek is kiélvezhetik a látványt, hiszen nem kell még ágyba bújniuk. Ráadásul teljesen más képet mutat, mint nyáron.



D, mint didergünk. De felöltözhetünk, befűthetünk és máris megoldottuk a problémát. (Kánikulában nem ilyen egyszerű a helyzet - a légkondit sokkal kevésbé bírjuk, mint a fűtést, levetkőzni pedig csak a bőrödig tudsz, és akkor is meleg van. Ja, és sehol egy szúnyog!)
Ilyenkor van leginkább létjogosultsága a sálaknak, amiket én például nagyon szeretek.
(Egyébként a friss fogyókúrás fogadalmak mellé ajánlom figyelmetekbe, hogy a fázás fogyaszt, hiszen a test melegítésével több kalóriát égetünk. Nyilván nem fagyásig kell fázni, csak egy picit.)


E, mint etető a madaraknak. Ha szorgosan töltögetjük az etetőt, sokféle madarat láthatunk, így akár egészen az ablakunkig csalogathatjuk a természetet.


F, mint fények a faluban/városban. Szeretem az esti fényeket, és mint mindenki - bevallva vagy sem -, én is szeretek belesni a kivilágított ablakokon. Nem az emberek titkaira vagyok kíváncsi, de szívmelengető elkapni egy-egy meghitt családi pillanatot (meg egy-egy formatervezett lámpát).


G, mint gyertyaláng. A hangulat magáért beszél. Ugyan bármely más évszakban is élvezhető, de ilyenkor leghosszabban, ami a magam fajta rajongóknak igen lényeges.


H, mint, hóember, hóvár, hógolyó és nem utolsó sorban hóangyal. Legjobb móka a szabadban, ami egyre ritkábban adatik meg. De kell ezt magyarázni?
forrás

I, mint illatos habokba merülni egy fárasztó nap után. Melegben ez számomra elképzelhetetlen, de télen, mikor az ember átfagyott, belemerül a kádba és érzi, hogy újra bizsereg a vér a tagjaiban. Hmmm

forrás: Corazón Hada

J, mint jégvirág. Kevés helyen látunk ilyet, a mai ablakok már nem virágoznak ki télen, esetleg a szélvédők... mindenesetre érdemes közelebbről szemügyre venni ezt a természeti csodát!


K, mint kirándulás. Napfényes napokon, ha éppen van rá időnk nem hogy ajánlott, egyenesen kötelező jó pár órát a szabadban tölteni. Esetleg fényképezőgéppel felszerelkezve. Valahogy tágasabb ilyenkor a látóhatár...
 

L, mint leves. Forró, gőzölgő, zöldséges vagy húsos, könnyed vagy tápláló. Nekem ez is ilyenkor esik legjobban.


M, mint meleg kuckó. Mit fűzhetnék hozzá? Bekucorodni a takaró alá, összebújni ott valakivel, miközben kint röpködnek a mínuszok...

N, mint nyugalom. Télen csendesebb, békésebb a táj, a környezetünk, talán az emberek is. Jut idő befelé fordulni, magunkra figyelni. Nyáron ez szinte elképzelhetetlen.


O, mint olvasni sokat, jókat.  A végtelennek tűnő estéken sokkal hamarabb kezembe veszem a könyvet, és annyit olvasok, amennyit csak tudok. Gyakran akár két naponta új könyvet kezdek (persze ha az előzőt befejeztem).


forrás:Marta Mayo
P, mint Pinterest. Nekem egy ideje már kedvelt elfoglaltságom szabad perceimben a világ képei közt böngészni. Ilyenkor jobban ráérek erre is. Gyűjtöm a szépet, ebben a formában például mappákba a gépemen. Ettől a gyűjteménytől nem lesz tele kacatokkal a lakás.


R, mint ropog a hó a talpam alatt. A friss havat elsőként taposni felszabadító és nosztalgikus érzés. Gondoljunk csak a gyerekekre, akik rohannak a szűz hóba, hogy ők hagyjanak nyomot benne. Ugye, mi is pont ezt csináltuk?
(másik remek elfoglaltság a hóban hagyott nyomokat követni, kitalálni kitől, mitől származhatnak)

S, mint síelés, szánkózás. Ezt sem kell magyaráznom, ebben talán mindenki egyetért, még azok is, akik nem szeretik a telet. Szánkózni, síelni, korcsolyázni jó! (annak aki tud)


T, mint tea. Van aki esküszik rá, hogy a forró nyári napokat legjobban forró teával lehet kibírni. Nekem nem jött be! Télen viszont annál szívesebben kortyolgatom a különféle gőzölgő finomságokat.


U, mint úgy visszahúz az ágy. De jó sokáig aludni, lustálkodni, amikor csak tehetjük, hiszen még csak most kezdett világosodni, nem süt hasunkra a nap!


Z, mint zene. Méghozzá valami andalító, esetleg vidám, vagy jazz, talán klasszikus... a lényeg, hogy kedvenc legyen. Mellé pedig sült gesztenye forralt borral, mert az is csak ilyenkor jó!


V, mint vége lesz egyszer. Ha az eddigiek kevésnek bizonyultak, akkor vigasztaljon a tudat, hogy az idő irtó gyorsan repül, tehát a tavasz is hamarosan megérkezik.



Ti mit szerettek a télben? Tényleg érdekel!

A külön nem jelölt képek forrása természetesen pinterest.

2 megjegyzés:

Heva írta...

Ezt nagyon jó volt végigolvasni :)Szép képeket válogattál össze a gondolataidhoz.
Köszi
(Én is szeretem a Pinterest, már 3 hete rabja vagyok :)

boGár krea írta...

most látom csak, hogy nem válaszoltam. Bocsánat!
Örülök, hogy velem örültetek és itt jártatok!
(Persze most már azért én sem élvezem a havat! de holnap már tavasz lesz, állítólag... :))