Így rendszerezek én

Ha rend van kívül, rend van belül is! Nem hiszek az alkotói káoszban, nálam egyáltalán nem működik. Ha körülöttem rendetlenség és felfordulás van, nem tudok a feladatokra összpontosítani. Nem csak azért, mert zavar a rumli, hanem azért is, mert olyankor a gondolataim sem elég tiszták. Ezen kívül sokkal könnyebben takarítható egy rendezett lakás és élni is kényelmesebb, egyszerűbb benne. Nem kell semmit keresgélni, mert mindennek helye van, méghozzá átlátható, sőt szépen rendezett módon.
Ráadásul pihenni is úgy tudok igazán, ha már nem kell azon agyalnom, hogy mi mindent kell megtennem. Ha rend van, akkor béke van és nyugalom. :)

1. Saját szisztéma
Vannak jól bevált módszerek, amiket érdemes alkalmazni, átvenni másoktól. Ugyanakkor lehet, hogy nálunk nem működnek, vagy nem teljesen ugyanúgy. Ilyenkor érdemes több lehetőséget kipróbálni, melyik az, amit jó szívvel beépítünk a életünkbe. 
Lehet, hogy szívesebben tároljuk felakasztva a felsőinket, mert jobban át tudjuk tekinteni így ruhatárunkat és kevésbé gyűrődnek, de lehet, hogy nincs elég helyünk hozzá és mégis egy fiókos, hajtogatós verziót kell választanunk, ami megfelelő elrendezés mellett ugyanolyan jól átlátható, de sokkal helytakarékosabb lesz.

2. Gondold újra!
Érdemes lehet kicsit távolabbról szemlélni a már meglévő rendszerünket és végig gondolni, hogy más funkciókat adva egy-egy tárolónak nem tudjuk-e hatékonyabban kihasználni azokat? A nappaliban álló komód például lehet, hogy hasznosabb lenne a gyerekszobában. 

3. Szelektálás
Ahhoz, hogy áttekinthetőek legyenek a dolgaink, muszáj a fölöslegessé vált tárgyakat kirakni. Időigényes, de elkerülhetetlen a szelektálás, ha rendet szeretnénk magunk körül. Nyilván az a legjobb, ha tényleg csak azt vesszük meg, rakjuk el, amire valóban szükségünk van. De még így is lesznek olyanok, amik már nem kellenek, tönkrementek, érdektelenné váltak. Ha egy ajándékról tudjuk, hogy sosem fogjuk felvenni, kirakni, elővenni, ne is tegyük el! Keressünk neki új helyet, ajándékozzuk, adományozzuk oda valakinek. Ugyanez igaz a régi, szükségtelenné vált dolgainkra. Ha pedig tönkrement, dobjuk ki és ne takargassuk emlékként.
Érvényes mindez úgy a kiürült flakonokra, lejárt kozmetikumokra, élelmiszerekre, kifogyott filctollakra, mint az e-mailek közt felhalmozódott hírlevelekre, promóciókra (ha sosem nyitod ki, iratkozz le!)
Ráadásul egy jó kis szelektálás után az ember úgy érzi magát, mintha új erőre kapna! Minden kitisztul és a helyére kerül. Megéri még akkor is, ha fárasztó a nagy válogatás...


4. Rendszeresség
A szelektálásnak csak akkor van igazán értelme, ha időről időre megismételjük. Jó mértéke lehet, ha már nem fér be a szekrénybe vagy a polcra. Ha megtelt a hasonló tárgyak számára kijelölt hely, eljött az újabb szortírozás ideje! Ha nem húzzuk, halasztjuk, nem is tart sokáig.

5. Fenntarthatóság
Olyan rendszert alakítsunk ki, amivel megkönnyítjük a mindennapokat! Oda rakjuk a dobozokat, fiókos szekrényeket, ahol leginkább kézre állnak. Oda pakoljuk el a tárgyakat, ahol szükség van rájuk. És valóban használjuk rendeltetésüknek megfelelően! Tegyünk azonnal a helyére mindent, ezzel is megkönnyítve a saját életünket. Sokkal egyszerűbb a már kezünkben lévő dolgokat rögtön eltenni, mint hetente összeszedegetni mindent és pakolászni órákon keresztül a végtelennek tűnő kupacokat.


Ha több területen van szükség rendszerezésre, célszerű listát készíteni róluk és megtervezni, beosztani mikor melyiket szeretnénk elvégezni, hogy biztosan sorra kerüljenek. Érdemes nekifogni! Az első sikerek új lendületet adnak és elindul a lavina, míg végül arra eszmélünk, hogy minden rendben! :)

Nincsenek megjegyzések: