Tanulósaroktól a tanulószobáig - 10+1 ötlet

Múlt hétvégénk a gyerekszoba átrendezésével, az újabb tanulóhely kialakításával telt. Összeszedtem néhány stílusos példát arra, hogyan is érdemes ehhez hozzáfogni. Ami alapvető, hogy nem  hely és pénz kérdése kizárólag egy jól használható, esztétikus szoba berendezése.
A korábbi bejegyzések között találtok további ötleteket.

Legfontosabb természetesen, hogy kényelmes és zavartalan helyet biztosítson gyermekünk számára. Legjobb, ha természetes fény áll rendelkezésünkre a munkához. Természetesen még az ablak elé állított asztalra is kell elhelyezni asztali lámpát, hiszen télen mire a gyerkőc hazaér, előfordul, hogy kint már teljesen sötét van. Ha a fény oldalról jön, figyeljünk arra, hogy ez jobb kezeseknél balról érkezzen, bal kezeseknél pedig jobbról. Nálunk mindkét eset előfordul, így a nagyobb ablak elé egymással szembe fordítva helyeztük el az asztalokat, így mindketten a nekik megfelelő oldalról kapják a fényt.


Fontos, hogy az asztal és a szék magassága a gyermek méreteihez igazodjon. Mivel évente emiatt mégsem cserélhetünk berendezést, mi ezt úgy oldottuk meg, hogy egy egyszerű asztallaphoz állítható magasságú lábakat vásároltunk az IKEÁ-ban és szintén szabályozható magasságú - természetesen gurulós - széket vettünk. Egyelőre legkisebb méretre vannak állítva, ami megfelel egy elsős (és egy harmadikos) méreteinek, de akár felnőtt korukig kísérhetik őket.


A következő lényeges szempont a megfelelő mennyiségű tárolóhely kialakítása. Mindenképpen szükség van valamiféle polcra, szekrényre, hogy rendezetten, tisztán, gyűrődések nélkül tárolhassa tankönyveit, felszerelését a gyerkőc. 
Egy asztal mellé elhelyezett fiókos tároló nagyjából el is nyeli a mindennapi eszközöket, tárgyakat, amire az iskolában szükség lehet, ebben áttekinthető, jól rendszerezve tartható minden. 
Ha a talajon már kevés a hely, akkor szereljünk az asztal fölé polcokat, szekrényeket, hogy asztal lapja szabadon maradhasson a leckeíráshoz és persze a tanulást követő kreatív tevékenységekhez.


Fontos, hogy könnyen rendszerezhesse, ez által egyszerűen megtalálja, átláthassa dolgait, ehhez kisebb nagyobb dobozokat, tartókat, iratrendezőket érdemes beszerezni. Ezek lehetnek akár kiürült konzerv dobozok, befőttes üvegek, cipős- és bonbonos dobozok, melyeket csomagolópapírral vagy tapétával borítva egységes képet kaphatunk.Mivel a gyerekszobák nagy része egyébként is hemzseg a különféle színektől, célszerű egy megnyugtató, tiszta és világos alapszínnel dolgozni. Ahogy nő a gyermek, úgyis egyre inkább ő maga szeretné dekorálni környezetét, elég ha mi ehhez csak az alapokat adjuk.Megfelelően tágas és világos szoba esetén - főleg ha már kamaszok a gyerekek - választhatunk sötétebb színeket egy-egy falfelületre.


 +1: ha olyan kicsi a helyünk, hogy külön szobát, de még egy nagyobb falfelületet sem tudunk használni erre a célra, akkor jó megoldás lehet egy asztallá lenyitható fali szekrényke, ami a kisebb tárgyakat is elnyeli, lehet rajta dolgozni, majd a munka végeztével felhajtva mindössze egy polcnyi helyet foglal. (persze egy kisebb tárolóra a könyvekhez még szükség lesz mellé)


 További ötleteteket és a képek forrását megtaláljátok rájuk kattintva itt és itt.

Nincsenek megjegyzések: