20+1 különleges kertkapu

Tavasztól - főként a melegebb idő megérkeztével - egyre több időt töltünk a szabadban, a kertben, nyáron szinte minden szabadidőnkben kint vagyunk. Ilyenkor többnyire háttérbe szorul a lakás, az otthon rendezgetése, inkább a kertre, az udvarra összpontosítunk. Ugyan teljesen másként kell gondoskodni róla, mégis szépítésében, tereinek kialakításában sok a hasonlóság  a belső helységekkel. És habár itt is mindent megtervezek, elképzelem milyennek szeretném, sokszor a természet maga alakítja olyanra, ami végül a legjobbnak bizonyul. Ettől olyan különleges és izgalmas a kert élete.

Most a szokásostól kicsit eltérő kertkapukat gyűjtöttem. 
Lényeges eleme az otthonunknak, hiszen ezen keresztül lépünk be nap, mint nap udvarunkba, ezen keresztül érkeznek vendégeink és tulajdonképpen ez az, amit bárki láthat az utcáról.
Fontos, hogy illeszkedjen a ház, az udvar hangulatához, harmonizáljon a kerítéssel. Nem érdemes túlságosan nagyvonalú, hivalkodó kaput építeni, ha a házunk szerényebb méretű, mert a kapuhoz érkezve a látogató sokat vár az udvarba belépve. Ugyanígy egy impozáns ház hasonló megjelenésű kaput kíván.
Az alább bemutatott kapukat falusi, esetleg kertvárosi házakhoz tudom elképzelni. 

Vidéki eleganciát sugallnak a kovácsoltvas betétekkel díszített fa kapuk.A színesre festett változatok sok zöld növény környezetében mutatnak igazán jól, és mindenképp sok titkot sejtetnek a befelé igyekvőnek.


 

Némelyikük egészen hasonlít egy ajtóra: hívogatóak, kedvesek.


Különleges élmény lehet egy boltív vagy pergola alatt belépni a kertbe. Számomra buja növényzet ígéretét sugallja odabent.
Veteményes kert és udvar határán tudom elképzelni az alábbi kaput, ahol jókedvű, de gondos kertész lakik.

 

A megszokottól jócskán különböző kovácsoltvas kapuk. Műalkotásként is megállják helyüket.


Szerényebb méretű, mégis különösen szép kapuk, a körülöttük kialakított ágyások teszik igazán szemet gyönyörködtetővé a látványt.

 +1: Bár itt éppen a kapu hiányzik, mégis különösen hívogató bejárata ennek a kertnek.


A képek forrása elérhető rájuk kattintva innen.

Kövess itt is:  Bloglovin

Nincsenek megjegyzések: