Adventi különszámok

Évről évre megveszem egyik vagy másik adventi újságot. Idén kettő is kosárba került - ezek közül szoktam mindig választani. Nagy általánosságban az a tapasztalatom, hogy az első egy-két megjelenés után olyan hű de nagy újdonságot már nem tudnak nekem mondani. De nyilvánvaló, hogy karácsonyt illetően nem is lehet minden évben valami teljesen újjal előállni.
Ennek ellenére mindig reménykedem, hogy lesz bennük valami olyan, ami nekem is friss és izgalmas. Persze ez csöppet sem könnyű feladat, mivel nagyjából októbertől kezdődően ezzel a témával foglalkozom, bújom a pinterestet, ahol aztán minden fent van (több mint tíz albumot nyitottam a témában, azért ez árulkodó lehet).
Ugyanakkor jól esik kézbe venni, lapozgatni egy olyan újságot, ami kizárólag a karácsonyról szól. Segíti a ráhangolódást, szép, színes, kellemes. Talán érdemes csak ennyit várni, mert erre tökéletesen megfelel mindkettő.
Nézzük akkor egyenként, mit is kaptam a pénzemért - a főbb részeket, témákat kiemelve:


Éva Advent - 146 oldal, 695 Ft.
A borítója számomra idén kifejezettem megnyerő. Tetszik, hogy mai, modern, mégis nagyon ünnepélyes. Ennek alapján sokat vártam és sajnos csalódtam.
Rengeteg a hirdetés és termékajánló, az összes oldalnak majdnem a fele ilyen.
Ahogy mindig, most is karácsonyhoz kötődő érdekességek, két havi teendőhöz naptár és ötletek indítják a lapot, hogy minden időben kész legyen. Ezek a szokásosak, de sosem árt ismételni! Tippek a környezetbarát ünnephez - plusz pont. Az utálatos rokonok és a takarítási hibák felsorolása nálam nem jön be. Követi némi kolbász, farm és disznóvágás sztori - ízlés kérdése. A három énekesnő karácsonyi története lehetne jó is, de az egyes szám harmadik személyben megírt "interjú" egy gyors telefonos csevegésre enged következtetni. A karácsonyi perpatvarról szóló viccesnek szánt történet sem az én világom. Tudom, nem mindenhol csupa fény és csillogás a karácsony, de attól még szívesebben olvasok a jóról, mint más problémáiról. Különösen mostanában...
Ezeket követi végtelen soknak tűnő termékajánló, ajándékötletek.


Végül 21 oldal gasztro ínycsiklandó képekkel - a halas receptek nagyon kedvemre valók, de a csokiba mártott pillecukor, mint sütemény karácsonyra - ne már! Azért ennyire ne akarjuk már leegyszerűsíteni az ünnepi vacsorát! Ha végképp nincs időm, akkor már inkább veszek egy rúd bejglit valahol.
A lap melléklete egyébként két színezhető képeslap, ezt a fiúk már elorozták.
Összességében tehát idén nagyot csalódtam, alig találtam olyat ebben a számban, ami számomra érdekes vagy új. Nagyon sajnálom!

Nők Lapja Advent - 154 oldal, 475 Ft.
Itt éppen fordítva történt, mint a másik lapnál: amennyire gyenge kívülről, annyira jó belülről. A borítóval egyáltalán nem vagyok kibékülve. Magát az ötletet, hogy egy kötésminta kerüljön az elejére sem találom jónak, hiszen nem egy ilyen témájú lapot vettem. A szarvas pedig, amit ábrázol, eléggé kis szerencsétlen. Viszont ami belül van...
Itt is egy tervező naptárral indítunk - de ők figyeltek arra, hogy csak a megjelenés utáni dátumoknál legyen kitöltve. A karácsonyi programajánló remek, sok ötletet meríthetünk akár gyerekkel, akár nélkülük keresünk tippeket.
A termékajánló szinte csak az ajándék ötletekre szorítkozik és lényegesen kevesebb oldalt foglal el.
Az interjúk valóban azok: érezni a beszélgetésre és a szerkesztésre szánt időt és munkát.
Mindig tetszik, ha a dekorációval foglalkozó rész nem csak a díszeket kupacba halmozva mutatja, hanem egy valódi lakásban elhelyezve azokat, ahogy itt bemutatták.
Jók a csináld magad ötletek, mint a mézeskalács házak recepttel és sablonnal, valamint a kötött gyerek pulóver és sapka részletes minta leírással és képekkel.


A receptek tökéletesek, minden beszerezhető hozzájuk és bárki elkészítheti belőlük az ételeket, amik tényleg alkalmasak ünnepi vacsorának, ebédnek - 26 oldalt foglalnak el. Nekem kifejezetten homlokra csapkodós a csillag alakúra formázott sós sütemény. De tényleg! Miért kéne csak a pogácsa szaggatót használni hozzá?
Nagyon szeretem, hogy vannak benne mesék, történetek, novellák, így nem csak ötletelésre, de kikapcsolódásnak sem utolsó a lap. Csányi Vilmos a kedvenc magyar etológusom és egyik kedvenc íróm is, így nagyon örültem a vele készített interjúnak is.
Végül még egy pozitívum a 20%-os kedvezményre jogosító H&M aranykártya.
Azt kell tehát mondanom, hogy egy nagyon színes, változatos, sok témát felölelő, ünnepélyes, színvonalas szám lett az idei, ami az én mércémmel mérve idén magasan veri a másikat.


2 megjegyzés:

Virág írta...

Hasonlóan jártam én is, gyorsan megvettem mindkét újságot amint megjelent, és csalódtam az Évában, tetszett a Nők lapja. Nagyon szép dekorációk, igényes fotók, és igen, a 20 %-os H%M kártya már a tárcámban! :)

boGár krea írta...

Igen, sokan írtak hozzánk hasonló véleményt már máshol is.
Kár! Jobb lett volna, ha mindkettőt érdemes lapozgatni!