Induljon jól a nap!

A reggelek hangulata az egész napra rányomják bélyegüket, érdemes tehát arra törekedni, hogy nyugodtan, kellemesen teljenek. Én is ezzel próbálkozom és az esetek többségében sikerül is. Persze vannak kapkodósabb napok, mikor hiába kelek én időben, ha a valamelyik gyerek nem hajlandó kibújni az ágyból fél óra könyörgés árán sem, így mégis megcsúszunk (vagy ha nem is, én addigra már ideges vagyok). Ezt látom egyébként a legkritikusabb pontnak a reggeleinkben, nekem ezen kell dolgoznom.
De van, ami jól működik és alapja a zökkenőmentes reggeleknek. Ezeket szedtem most pontokba, hátha segítség lehet nektek is a napindításban.


1. Mérd le, oszd be!
Ha nem kell rohanni, kapkodni az már fél siker. Sokaknak viszont ez a legnehezebb. Hogy mennyi idő kell a készülődés egyes lépéseihez, egyáltalán mik tartoznak a reggeli rutinhoz, mindenkinél különböző. Érdemes összeírni egyszer teljes részletességgel, mi mindenre kell sort keríteni ébredés és indulás vagy a délelőtti teendők elkezdése között, ha nem mennek simán a reggelek. Meglepően sok apróság is kerül majd a listára, amivel bizony számolni kell! (A bejegyzés végén megtalálható egy letölthető segédlet hozzá.)
 A tevékenységekre szánt időt ne csak tippeljük, mert az félrevezető lehet, hanem tényleg mérjük le. Nem kell egy reggel alatt végigérni a listán, hiszen akkor aznap biztos elkésünk. Szánjunk rá inkább egy-két hetet, naponta néhány mozzanatra összpontosítva. (Esetleg érdemes többször visszatérni bizonyos pontokhoz, hogy pontosabb számot kapjunk.)
Kerüljön a listára plusz idő is, főként ha nem egyedül készülődünk, meg egyébként sem egyforma a saját tempónk sem minden nap. Vegyük figyelembe a többiek időbeosztását és azt, hogy az egyes teendők közt szükség van némi átfutásra. Ha lehet, bizonyos tennivalókat átcsoportosíthatunk előző estére. Viszont fontos, hogy akkor ne feledkezzünk meg róluk!


2. Kelj időben!
Ha megvan a szükséges minimum idő, ami alatt elkészülünk, tudjuk mikorra állítsuk be az ébresztőt. Annak, hogy időben keljünk, előfeltétele, hogy feküdjünk is le időben, hiszen csak úgy tudjuk kipihenni magunkat. Lehet, hogy ez nehéz dolognak tűnik, de gondoljunk bele: tényleg megéri megnézni még egy részt a sorozatból, hogy aztán következő nap alig térjünk magunkhoz és egész nap csak kóvályogjunk? Nyilván van az, amikor nem lehet letenni a könyvet vagy abbahagyni egy jó beszélgetést, és akár új lendületet adhat a másnaphoz, de azért ez inkább kivétel lehet.
Nekem persze könnyű dolgom van, mert alapvetően korán kelő típus vagyok, este pedig sokszor már kilenckor elálmosodom. Mivel le is fekszem ilyenkor, magamtól ébredek szinte mindig. Télen azért többnyire én is ágyban maradok ébredés után amíg lehet, nyáron viszont a nappal kelek, így előfordul, hogy egy órát kertészkedéssel töltök, mielőtt a családot ébreszteném. 
Tudom, vannak, akik éjjeli bagolynak vallják magukat és az a véleményük, hogy nem tudnak korán sem feküdni, sem kelni. Higgyétek el, meg lehet tanulni, hozzá lehet szokni! Csak adjatok magatoknak időt rá és legyetek türelmesek!

3. Talpra!
Nem csak elég idő, hanem elég jó hangulat is kell ahhoz, hogy élvezetes legyen az indulás. Ezért felkelés után húzzuk fel a redőnyt, jó időben tárjuk ki az ablakokat és kapcsoljunk olyan zenét, amitől jó kedvre derülünk. Aki elég elszánt, az a napi testmozgást is beiktathatja ide, de egy jó nyújtózkodást mindenképp megéri. A kutyasétáltatás is remek ébresztő lehet.
Amit pedig az ágyból kikelve rögtön megteszek: felhajtom a takarót. Így szellőzik az ágy, amíg nem vagyunk otthon, hazaérve pedig rögtön beágyazok.


4. Frissülj fel!
A kádban ejtőzésnek nem ilyenkor van az ideje, de egy élénkítő zuhany vagy mosakodás könnyebbé teszi az ébredést. A smink pedig megadja a megfelelő önbizalmat a naphoz. :)
Az én titkom, hogy ne ragadjak a fürdőszobában és ne kelljen azon idegeskednem, hogy vajon elkésem-e az, hogy ide is beállítottam egy órát a polcra. Ha nem sietek sehova, egyszerűen nem nézek oda, de hétköznapokon jó látni, hogy meddig érek még rá.

5. Öltözz!
Ha sokáig tart eldönteni, mit vegyünk fel aznap, akkor érdemes már előző este előkészíteni a ruhákat. Ilyenkor még időben derül ki, ha esetleg nincs kivasalva a blúz vagy még ki sem mostuk az utolsó felvétel óta. Megspórolhatunk vele egy újabb reggeli bosszankodást!
Én többnyire mosás után rögtön vasalok és a szekrénybe pakolok, így elég, ha a zuhany alatt végiggondolom, mihez van aznap kedvem vagy egyszerűen csak kikapok a gardróbból valamit.


6. Reggelizz!
Nagyon fontosnak tartom, hogy sem a gyerekek, sem mi ne indítsuk üres gyomorral a napot. Egy gyümölcs turmix pillanatok alatt elkészül, de ha korábban a konyhába jutok, akkor egy palacsintát, zabkását, rántottát is össze tudok dobni. Nehezebb reggelekre pedig ott a müzli.
Szánjunk időt rá! Nem csak az első étkezés fontossága miatt, hanem azért is, mert ez is jó alkalom arra, hogy egy kicsit egymásra figyelhessünk már a nap kezdetén, megbeszélhessük a napi ügyeket, az érdekes álmokat, a klassz hétvégi programot vagy bármit, ami eszünkbe jut.


7. Gondolkozz előre!
Hogy ne kelljen semmit keresgélni indulás előtt vagy visszaszaladni az utcáról, célszerű este összekészíteni a másnapi dolgainkat. Amit egyébként is viszünk minden nap - például telefon, kulcsok, tárca, iratok - annak legyen helye, ahonnan csak felkapjuk és már mehetünk is.
Ha a reggelbe nem fér bele, a tízóraikat, ebédet is összecsomagolhatjuk előző este. A cipők tisztítását se hagyjuk az utolsó pillanatra!

8. Semmi kütyüzés!
Ha nem égetően fontos, akkor a reggeli készülődés közben ne álljunk neki e-maileket, híreket olvasgatni, telefonálni, tévézni, mert könnyen ottfelejti magát az ember és máris kezdődhet a kapkodás. A munka is megvár, míg be nem érünk a munkahelyünkre - természetesen időben, mivel jól beosztottuk a reggelt!

9. Még 10 perc!
Ha nem az alvás az egyetlen elképzelhető legjobb, ami reggel történhet velünk, akkor adjunk még magunknak plusz tíz-tizenöt percet - mielőtt a többiek felkelnek vagy miután már elmentek -, amikor csak befelé figyelünk, megiszunk egy jó kávét vagy teát, végiggondoljuk mi vár ma ránk vagy egyszerűen csak megpihenünk indulás előtt. Már a tudat, hogy ezt megtehetjük elég ahhoz, hogy jól kezdődjön a nap!

10. Segítek!
Végül azoknak, akiknek leginkább nyűgösek a reggelek, összeállítottam egy listát az általános teendőkről. Megpróbáltam a lehető legtöbb dolgot összeszedni, ami felmerülhet. Nyilván nem szerepel mindenkinek mind a napindításában és vannak olyan tételek, amiket kihagytam, de a kiinduláshoz talán segítség lehet. A teljes lista innen letölthető és kinyomtatható.


Ti mit tesztek azért, hogy jól induljon a nap? Vannak praktikáitok, amik a reggeleiteket teszik könnyebbé? Kíváncsi vagyok rá!

8 megjegyzés:

Zi írta...

Kedves BoGár krea!

A bloghoz. Ismét grat, meg hű, meg ha…

Épp tegnap este voltunk dr. Zacher Gábor előadáson, Bajnán. Nem ez volt a fő téma, de szó volt a reggeli készülődésről. Hogy megvan a rutin, mire hány perc kell. De ha valamiért borul, mondjuk egy fontos telefonhívással elmegy 3 perc, akkor kapkodás, idegeskedés, borul a rutin, késés, elrontott nap. Mert nem gondolkodunk! Ha használnánk az eszünket, és a listáról egyetlen tételt lehúznánk, máris rendben folytatódna a készülődés. A világ meg nem dől össze, ha egy nap kimarad a zuhanyzás!

Aztán hozzáfűzte: De ha egy nőnek a smink marad el, akkor mégis összedől a világ!!! :)

Zs

boGár krea írta...

De jót nevettem!:)
Hát igen! Ezért is szeretem a listákat és a tervezést. Mert könnyen lehet úgy módosítani rajta, hogy nem boruljon minden. Ami meg egyszer kimaradt, máskor bepótoljuk. Vagy nem... ;)

anyahajó írta...

Hát igen, látszik, h pacsirta típusú vagy :-), a baglyok reggel még arra se emlékeznek, hol a lista, amin a tennivalók vannak. Nekem is volt ilyen időszakom, amikor nagyon korán kellett kelnem és igen, ment is. Csak épp az éjjeli nagyon hatékony és ötletzáporos időszak így a korai fekvéssel elveszett. A megoldás az lett, h közelebb költöztünk a munkahelyhez. Életem legjobb döntése volt, napi 1 óra plusz reggelente.

Unknown írta...

Ez nagyon jó! Remek fotók! Gratula! Tetszik, hogy nagyon összeszedett vagy, ugyanakkor elég laza is, ahhoz, hogy rugalmasan kezeld a váratlan helyzeteket és ne ess kétségbe, ha nem teljesül 100%-ban a papírforma. Szép napot!

boGár krea írta...

Adél, a költözést nem vehettem fel a listára :), de tény, hogy van amikor ez a legjobb megoldás. Jó, hogy nektek összejött és bevált.

boGár krea írta...

Márti, köszönöm! Van még mit fejlődnöm fotózás terén, meg egy jó gép is sokat lendítene a helyzeten. Az elmúlt hetek borús napjai nem tették könnyűvé a helyzetem...
Igyekszem összeszedett és rugalmas lenni, igen. És ez megfelelő tervezéssel megy is többnyire. Ha valamiért mégsem, akkor már rosszul érzem magam a bőrömben. Olyankor új tervek jönnek... :)
Neked is szép napot!

Unknown írta...

Ja, és nálunk is van minden fürdőben óra! Nagyobb házban szerintem időt lehet megspórolni, ha nem egyetlen tükörhöz kell szaladgálni. Nálunk az előszobában van teljes alakos, a gardrobban, meg a nagylány szobájában. És persze a fürdőkben kisebbek.

anyahajó írta...

Hát igen :-)