Olvasó sarok

A könyv, az egy kényes téma, tudom én. Mert hát ízlés kérdése. De azért az írok túlnyomó többsége sokakhoz igyekszik szólni. Ebből kiindulva remélem nem rettentelek el benneteket, ha megmutatom, mi miket olvastunk az utóbbi időben.
Ahogy már említettem, nálunk mindenki nagyon szeret olvasni. Én is minden napot így fejezek be és mivel legtöbbször nem ülök le a tv elé, így nem szundítok el már fél oldal után.
A fiúk - 8 és 10 évesek - már maguknak is szívesen és sokat olvasnak, de azért esténként együtt is mesélünk. Ebben a rovatban a gyerek könyvek közül a közösen olvasottakat mutatom meg, mert a többiről érdemben nem tudnék nyilatkozni. 
A januárban elfogyasztottak közt volt az alábbi hat kötet, amiket szívesen ajánlok:


Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Komoly témákat feldolgozó történet rendkívül olvasmányos formában. Az 1930-as évek dél-amerikai kisvárosa egy tőlem távoli világ. Mégis teljesen magával ragadott a regény hangulata, a helyszín, a kor, a szereplők jelleme és persze a történet maga.
Hogy az eseményeket gyerekek szemszögéből látjuk sejtelmessé, még izgalmasabbá teszi a regényt. Eszembe juttatta, hogy mennyire megfoghatatlan, érthetetlen volt időnként a felnőttek világa, mennyi fantáziám szülte történettel egészítettem ki a valóságot gyerekként.

Frances Mayes: Napsütötte Toszkána
Regény formába öntött napló tele útleírással, étvágygerjesztő receptekkel és mindennapi - de nálunk semmiképp sem mindennapos - dolgok bemutatásával. Ez így önmagában akár unalmas is lehetne, de mivel mégis csak Toszkánáról van szó, számomra vágyálom. Az illatok, ízek, színek érzékletes leírásának köszönhetően olyan kép él bennem az olasz vidékről, ami tele van időtlen értékekkel, hagyománytisztelettel, hosszú életű öreg emberekkel és édes semmittevéssel.
Közben pedig folyamatosan attól félek, hogy ha úgy hozza az élet, hogy eljutok oda, nehogy csalódnom kelljen!

Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt
Ritkán fordul elő velem, hogy hangosan nevetek egy könyvön, de ez olyan volt. Nem viccelnek, mikor azt írják róla, hogy fergeteges humorú, fordulatos történet, telis-tele ütős poénokkal. Élveztem az első betűtől az utolsóig. Ha igazi kikapcsolódásra vágytok, szívből ajánlom!

J.K. Rowling: Harry Potter és a titkok kamrája
A Harry Potter sorozatot nem kell bemutatnom. A filmekért nem rajongtam különösebben, de a regényeket imádtam - eddig az első kettőt olvastam. Mondhatom, a család minden tagja oda van értük!
Mellesleg azért is nagyon jó, ha az embernek gyereke van, mert mindennapos dolog a mese. (Ezt speciel mindenki magának olvasta. Nem lehet letenni egy fejezet után, csak mert ideje aludni...) Igyekszem észben tartani, hogy akkor is olvassak majd meséket, mikor ők már felnőnek.

Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika
Lázár Ervin klasszikus és kihagyhatatlan, bár nekem gyerekként csak a Bab Berci volt meg. Most olvasva a könyveit persze más szemmel nézem. Ami egyértelmű: nem csak gyerekeknek szólnak, sőt!
A Szegény Dzsoni és Árnika kedves és vicces történet hagyományos alapokon: hogyan lesz a szegény (és épp ezért a világon a legszabadabb) legény és a királylány egymásé? Az már a legelején kiderül, hogy az öreg király ahhoz adja a lányát, akit megszeret. És mégis egy egész könyvnyi esemény gördül az útjukba. 

Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Berzsián költő érdekes jellem. Nem olyan rögtön megszerethető, sőt még a vége felé is szívesen nyakon vágná az ember, hogy "kapd már össze magad kisapám!"
Nem szeretem, ha egy mese tele van oktató kinyilatkoztatásokkal. Erről itt szó sincs. Sőt, szinte már alig várjuk, hogy helyrebillenjenek a dolgok a sok fordulat közepette.
Mindkét Lázár Ervin kötet briliáns, természetesen.
 
Sok nagyon jó könyvet olvastunk az évek folyamán, ezért nem csak a frissen olvasottakkal jövök majd, mutatom a régi kedvenceinket is.
Ti mit olvastatok mostanában? Melyik könyv volt, ami igazán magával ragadott? És a gyerekeknek melyik tetszett legjobban?

.

2 megjegyzés:

anyahajó írta...

En egy nem tul vidam, de nagyon erdekes konyvet olvasok epp: Die vergessene Generation. Egy kutatono interjukat csinalt olyan felnottekkel, akik a 2. vilaghaboruban voltak gyerekek es ezeket az interjukat foglalja ossze.

boGár krea írta...

Amennyire hirtelen rákerestem, magyarul nem adták ki. Sajnálom, mert tényleg nagyon érdekes lehet. (az én németem csak olyan kisiskolás szintű)