Egészséges, környezetbarát otthon 1.

Rendkívül fontos számomra természetünk, bolygónk megóvása. Hogy jön ez egy lakberendezéssel foglalkozó blogba? Egyszerűen. Némi tudatosság a mindennapokban segít élhetővé tenni tágabb és szűkebb környezetünket egyaránt.Hiszen a lakberendezés nem csak az esztétikumról, sokkal inkább a praktikumról és manapság már a fenntarthatóságról is kell, hogy szóljon. Nézzük tehát mit is tehetünk?

Nyilván más a helyzet egy újonnan épülő házesetében, ahol már a tervezésnél környezettudatosan járhatunk el, és a természet energiáit felhasználva, annak javára fordítva alakíthatjuk ki otthonunkat.
Legtöbben azonban legfeljebb felújítunk, átalakítunk, vagy átrendezünk.
Kissé megfoghatatlan, de az ember mégis érzi, ha egy egészséges otthonba lép be, ahol harmónia és tisztaság veszi körül. Elégedettséggel és energiával töltődik fel ezeken a helyeken.


A legalapvetőbb lépés, amit megtehetünk, hogy tisztaságot és rendet tartunk magunk körül. A tiszta levegőért szellőztessük át gyakran a szobákat. A konyhába és ha szükséges a fürdőbe szereljünk elszívót. A fűtő- és hűtőberendezések szűrőjét cseréljük rendszeresen. A levegőminőség javítására a legjobb módszer, ha csökkentjük a házba bevitt mérgező anyagok mennyiségét. Ez éppúgy vonatkozik a szintetikus anyagokkal előállított bútorokra, mint a felhasznált takarítószerekre. Ne dohányozzunk a lakásban! (Persze legjobb, ha egyáltalán nem dohányzunk.)


 Vegyük körül magunkat növényekkel, természetes anyagokkal.
A NASA kutatásai szerint bizonyos növényektisztítják a levegőt, elnyelik a formaldehidet, benzolt, szén-monoxidot és más káros gőzöket, sőt semlegesítik az elektromos eszközeinkből környezetünkbe került elektroszmogot is. E célból a  padlófelület minden 10 nm-én legalább két növényt kell elhelyezni. Ilyen szobanövények például a vitorlavirág, a szobapáfrány, a bambuszpálma, a japán vizipálma, a szobaborostyán, a törpe gerbera, több dracéna faj, a sárga szegélyű anyósnyelv, a krizantém. Ha nem földben, hanem vízkultúrában neveljük ezeket, a penészspórák megjelenését is elkerülhetjük.

Fontos, hogy legyen minden tárgyunknak helye a lakásban, és igyekezzünk is rögtön odatenni. Időről időre válogassuk át dolgainkat. Amit már egy-két éve nem használtunk, gondoljuk végig, tudjuk-e máshol hasznosítani. Ha nem, adományozzuk oda egy rászorulókat támogató szervezetnek, vagy adjuk el, ha pedig már semmire sem jó, vigyük szelektív hulladékgyűjtőbe.
Az áttekinthető, nem zsúfolt otthonban felszabadulnak gondolataink és lelkünk is. E mellett sokkal könnyebb tisztaságot, rendet tartani, kevesebb munkával jár, ha sima, egyszerű felületeket kell takarítani. Ezt pedig tegyük környezetbarát szerekkel!



 forrás: Jackie Craven: Az egészséges otthon 
képek forrása: 1, 2, 3

Nincsenek megjegyzések: