Húsvéti tojások

Igen: húsvéti, mert hímesnek azért nem nevezhetem őket. Azokról, mármint a mi gyönyörűséges magyar hímestojásainkól - mintákról és szokásokról - már korábban a magyar népi motívumos blogomon írtam pár bejegyzést. Itt megnézhetitek.
 Ezek itt inkább a ma divatos vidám, színes, bohókás vonalat képviselik. Persze ettől nem rosszabbak azoknál, egyszerűen mások és ez rendben is van így. Másrészt pedig sokkal könnyebb elkészíteni őket, akár a gyerekekkel együtt is, ami fontos szempont.

Az első képen egy ünnepi asztalra készült ültető kártyákkal ötvözött tojástartó. Némi filc anyagra és egy kis papírra van csupán szükség hozzá. A bele ültetett tojás pedig a húsvét reggeli elengedhetetlen része. Persze a sonkát, kalácsot és újhagymát se felejtsük el!


Ez a csipeszes megoldás is igazán vicces, ugye?

 forrás

Tarka gombokból hangulatos húsvét váró dekoráció készülhet.

Levegőn száradó gyurmából rengeteg tojás alakú díszt aggathatunk barkaágra. Kedves és egyszerű megoldás. (és lehet, hogy olcsóbb is a tojásnál...)

 forrás

Táblafestékkel festett tojások esetében az sem baj, ha elsőre nem sikerül a minta, hiszen egyszerűen csak letöröljük és újat rajzolunk rá.
 forrás

 Szalvéta technikával különlegesen szép mintákat varázsolhatunk a tojásokra. Néhány mintás szalvéta és akár egy kis maradék tapétaragasztó kell csak hozzá. Persze a tálaláson is sok múlik!

  forrás

 Már gyerekkoromban is alkalmaztuk ezt a hagyományos technikát. Ilyenkorra gyűjtöttük össze a lyukas nejlonharisnyákat, ezeket feszítettük a tojásokra kisebb leveleket szorítva hozzájuk, így merítettük a festékbe. Persze ez úgy az igazi, ha a természet kínálta anyagokkal dolgozunk: hagymahéjjal, céklalével, káposztával például. Ehhez találtok további ötleteket például itt.
 forrás

Hasonló módszerrel készültek ezek a pasztell csodák is. Betűsablont ragasztottak a  tojásokra, majd akril festékkel befestették őket. A sablont csak száradás után távolítsuk el!
forrás

És akinek ennyi tojás kevés - továbbá van egy tyúkfarmja sok felesleges tojással -, az készítsen tojásfát a kertben. Fantasztikus látvány lehet! Nektek tetszik?

  forrás

Nincsenek megjegyzések: