Apró kertek, belső kertek

Ahhoz, hogy gyönyörű, funkcionális és  teljes kikapcsolódásra alkalmas kertünk legyen, nincs szükség hatalmas udvarra. Kisebb alapterületen is kialakíthatunk ideális kinti pihenőhelyet, egy második nappalit. Akár városi kertünk, egy kis átriumunk van, akár egyszerűen csak kisebb kert tartozik a házhoz vagy nyaralóhoz.
Ha pedig nagy a kert, akkor is jó, ha van egy olyan része, ahova elbújhatunk, egy zug, ahol zavartalanul relaxálhatunk, olvashatunk, lazíthatunk vagy csak elrejtőzhetünk a kíváncsi tekintetek elől.
Ehhez mutatok pár ötletet a mostani összeállításomban.

Kicsi tereknél - ugyanúgy, ahogy a lakás belsejében - fontos a jól átgondolt elrendezés, minek is szeretnénk helyet találni, azokat hogyan lehet a legoptimálisabban elrendezni? Ha lehetőség van rá, érdemes fölfelé is terjeszkedni, több szintet létrehozni. Ez optikailag mindenképp tágasabb összhatást eredményez, de sokszor ténylegesen is nyerünk vele néhány négyzetmétert. Emellett pedig tagoltabb lesz az elrendezés, egyértelműen elkülönülnek a funkciók.




Túl sok, különféle burkolat és szín kaotikus hatású lehet, így érdemes két-három anyagot használni, egymással harmonizáló árnyalatokban. A "kevesebb több" elve kis terekben még inkább helyén való.





Ha sok növénnyel szeretnénk beültetni a területet, egy-két színt válasszunk a zöld mellé a letisztult összhatás kedvéért.






Ha pedig a burjánzó vagy tarka kertet választjuk, számoljunk azzal, hogy a növényeké lesz a főszerep. Hagyjuk tehát nőni őket és húzódjunk meg az egyik szegletben, hogy onnan csodálhassuk művünket!





További képeket és ezek elérhetőségeit "Small gardens" pinterest albumomban találjátok.

2 megjegyzés:

Anett írta...

Szia! Ugy látom hasznos tanácsokat kaphatunk tőled ha szép kertet szeretnénk. Helyzetjelentést kérek:-) Hogy érzed magad? Nagyon tetszett az iylen volt iylen lett, remélem folytatod. Jó nyaralást és nyarat!

boGár krea írta...

Kedves Anett!

Köszönöm kérdésed, jól vagyok. Belerázódtam az új helyzetbe nagyjából. ha elkezdődik a suli, még könnyebb lesz.
Lesznek még előtte-utána fotók is, remélem - nem csak tőlem függ. :)
Igyekszem többféle témával is jelentkezni majd, ahogy időm és egyéb teendőim engedik.

Neked is további szép nyarat, jó pihenést kívánok!