Rendes háztartás - otthontól távoli munka mellett is!

Mióta már nem itthon dolgozom, új rendszert kellett kitalálnom a hétköznapokra. Nem tudom két varrás közt elintézni a teregetést vagy felrakni főni az ebédet, ahogy korábban ez megszokott volt.
De megfelelő tervezéssel most is tökéletesen működik a rendszer. Vasárnap délután beosztom a következő hét teendőit, ami negyed óránál nem kerül több időbe. Ennyit pedig sokszorosan megéri rászánni, mert nem csúszom meg hét közben, nem marad ki semmi halaszthatatlan.

A reggelek üteme nem sokban változott, ugyanúgy én kelek először, mint eddig. Előkészítem a reggelit, elpakolom a tízórait a többieknek, magamnak az ebédet, zuhanyozom, sminkelek és indulok dolgozni. De előtte annyit még megteszek, hogy összekapkodom az elől hagyott plédeket, felhajtom az ágyneműt (hadd szellőzzön, amíg nem vagyunk otthon), berakom a reggeli tányérokat a mosogatógépbe, esetleg bekészítek és előre programozok egy mosást, hogy hazaérve csak teregetni kelljen.


Délután többnyire egyszerre végzünk a fiúkkal, így értük megyek az iskolához és együtt érkezünk haza. Ilyenkor némi uzsonna és csevegés után mindenki nekilát a dolgának. Ők tanulnak, én pedig intézem a napi teendőket. Beágyazok, elindítom a mosogatást, kiteregetek, ha épp mostam, végigszaladok kézi porszívóval a lakáson. Mind öt-tíz perc csak és máris rend és tisztaság van. (Közben persze be-benézek a gyerekszobába, ha segítenem kell a házi feladatban vagy kikérdezni a leckét.)
Azért az hozzátartozik a gyors rendrakáshoz, hogy sosem hagyom eluralkodni a rendetlenséget. Amit előveszünk, azt rögtön a helyére tesszük vissza. Plusz nem halmozunk fel rengeteg tárgyat, így sokkal könnyebb helyet találni nekik.

Hét vége felé csapok egy rendesebb takarítást, amikor port törlök, virágokat locsolok, rendes porszívót használok és felmosok. Ecettel áttörlöm a mosdókat, csapokat, fertőtlenítem a WC-t. Ilyenkorra azonban igyekszem más házimunkát nem beosztani. A vasalásnak is külön napja van, hiszen az sincs meg percek alatt. 

Ha kedvem van főzök is, de mivel rajtam kívül mindenki ebédel meleget a "munkahelyén", nincs kényszer. Hacsak az nem, hogy magammal jót tegyek és rendeset egyek én is...


Esténként igyekszem a konyhát rendezetten hagyni magam után, berakom a gépbe a mosatlant, elmosom a nagyobb edényeket, kitörlöm a mosogató medencét. Ugyanezt megteszem a mosdókagylókkal is legalább két naponta. Semmi extra, csak egy mikroszálas törlőkendő megnedvesítve, így nem rakódik vízkő és szappanfolt a csapokra, mosdókra.

Ha felmerül a kérdés, hogy minek ez a sok munka minden nap, mikor úgyis újra rumli lesz, meg por, meg úgysem látja senki, és nem is vagyunk otthon egész nap, akkor azt tudom mondani, hogy magunk miatt! Mert mi igenis látjuk, sőt benne élünk! Sokkal élvezetesebb tiszta, rendezett otthonban eltölteni az estéket, délutánokat és reggeleket, nagyobb öröm hazatérni vagy csak rágondolni a napi hajtás során. (Plusz a váratlanul betoppanó vendég elismerését is besöpörhetjük, bármikor is érkezik. :) )

Nem mondom, hogy nincsenek olyan napok, mikor semmihez sincs kedvem és nem is állok neki, de mivel általánosságban rend és tisztaság van, egy napon semmi sem múlik. Sőt, eleve szerepel a heti beosztásomban egy üres délután, amikor nem várt dolgokat tudok intézni vagy egyszerűen csak lazítani kicsit.
Próbálok minden házimunkát hétköznap délután elvégezni, hogy a hétvégét a családdal tölthessem, szervezhessünk programot vagy lóghassunk csak úgy együtt itthon.
Működik. :)

Képek forrása: pinterest

Nincsenek megjegyzések: