Az igazi

"- Mi az, hogy "igazi"?- kérdezte egy napon Bársony-nyuszi a Bőr-lovacskától, amikor egymás mellett feküdtek a hintaszék alatt.
- Azt jelenti, hogy van bennem valami, ami zúg és kiáll belőle egy fogantyú?
- Az, hogy ,,igazi" az nem azt jelenti, hogy milyennek csináltak. - felelte Bőr-lovacska. - Az, hogy ,,igazi" vagy az csak úgy, váratlanul történik veled. Amikor egy gyerek hosszú-hosszú ideje szeret téged magadat, akkor attól leszel igazi.
- Nem fáj az? - kérdezte Bársony-nyuszi.
- Néha fáj. - mondta Bőr-lovacska, mert ő mindig megmondta az igazat. - De ha igazi vagy, akkor nem törődsz vele, hogy fáj.
- Hogy történik ez? Hirtelen? Úgy, mint amikor felhúznak? Vagy apránként?
- Nem hirtelen történik - mondta Bőr-lovacska - csak történik. Lassan. Soká tart. Ezért nem szokott megtörténni olyanokkal, akik könnyen eltörnek, vagy elszakadnak. Mire igazi leszel, addigra rendszerint már majdnem az egész szőröd lekopott a sok szeretettől és simogatástól, amit kaptál, és a fél szemed is kiesett már, és minden izületed lötyög. De ha igazi vagy, akkor már nem tudsz csúnya lenni, legföljebb azok szemében akik úgyse értenek semmit."
(Margery Williams: A Bársony-nyuszi)






7 megjegyzés:

martimez írta...

nagyon édi !!!

Aledi írta...

Ó, de édes! Biztos, hogy az igazi lesz valakinek :) Köszönöm a mesét is, nagyon igaz :)))

Válóczi Anikó írta...

Nagyon helyes a nyuszi, a mese pedig szívhez szóló volt!

zazálea írta...

ez nagyon jó, nagyon édes!
figyusz, látom, te használod a rózsaszín textilt, kéred az enyém, cserélünk, én rosszul vagyok tőle, meg magamtól is, hogy megvettem :o(

boGár krea írta...

Köszönöm lányok! Épp azon gondolkodom, hogy minden figurámhoz keresek majd egy szép, jó, kedves, valamilyen mesét. Ha már írni nem tudok...

Adél, képzeld egy kicsi lányhoz készül, talán igazi lesz neki. Mindenesetre nagy feladata van: szép és nyugodt éjszakákat kell hoznia. :)

Rita, cserélhetünk, én szeretem ezt az anyagot. Írok e-mailt.

Ányi írta...

Ez a nyúl egyszerűen GYÖNYÖRŰ!!!!!! Azonnal beleszerettem! Imádnivaló!!!

ági írta...

Ez annyira, de annyira igaz (-ian/-án jó) történet. Köszönet érte.