Tűtartó "könyvecske"

Az előző bejegyzésben egy hagyományos tűpárnát készítettem, a lehető legegyszerűbb módon. Azonban be kell vallani: nem egy különösen szép darab, bár ezúttal nem is ez volt a cél. Viszont nagyon praktikus azoknak, akik gyakran dolgoznak vele.
Ugyanakkor mi, akik nap mint nap forgatjuk a tűt, jól tudjuk, hogy magunkkal vinni már nem olyan kényelmes. Márpedig aki vasárnap is öltöget, az bizony viszi is mindenhová, tehát szükség van egy ilyen darabra is. 
 Aki pedig alkalomszerűen varr, mint az emberek többsége, azoknak egy mutatós és jól használható darab. (Nem mellékesen nem áll bele a tű a kezünkbe a varródobozban kutakodva.)


Szükséges eszközök:
pamut anyagok
filc anyag
(szatén)szalag
olló, vonalzó, tű, cérna
esetleg bélés anyag



Kivágunk a filcből két 7x14 cm-es darabot, a pamut textilekből kiszabunk egy-egy 8x16 cm-es téglalapot


varrásráhagyással. Ha szeretnénk, hogy jobb tartása legyen a tűtartónak, érdemes vagy vastag anyagokkal dolgozni, vagy béléssel megerősíteni a textileket.
A szalagból két nagyjából 15 cm-es darabra lesz szükség.


Színt színére fordítva tűzzük össze az anyagokat, mindkét rövidebbik oldal felénél illesszük be a szalagokat. Érdemes középen is megtűzni, hogy ne mozduljanak el, nehogy olyan helyre is odavarrjuk őket, ahova nem szeretnénk.


Varrjuk körbe az előrajzolt vonal mentén úgy, hogy alul egy kisebb (kb. 4 cm-es) nyílást hagyunk a kifordításhoz. Vágjuk le a fölösleges varrásráhagyást, a sarkoknál átlósan is, hogy a kifordításnál szépen mutasson majd a csücsök. A nyitott résznél kicsivel nagyobb ráhagyással dolgozzunk, hogy később könnyebb legyen majd összevarrni a rést.


Fordítsuk ki, majd varrjuk be rejtett öltésekkel a nyílást. Érdemes most egy kicsit kivasalni az anyagot, könnyebb vele pontosan tovább dolgozni.


 Illesszük a tok belsejébe a filc anyagokat, jelöljük be a közepét, tűzzük meg, majd varrjuk végig a középvonalon.


El is készült a tűtartónk. Ha szükséges a belső filc téglalap oldalaiból lehet néhány milliméternyit levágni, így összecsukott állapotban is pontosan illeszkedik a többihez.


Ugye milyen kedves, romantikus darab lett?



Elkészíthetjük ugyanezt a típust csak filc anyagok felhasználásával is. Ehhez varrógép sem kell. Ebben az esetben a két pamut anyagot újabb két filc téglalap váltja fel, természetesen itt nem szükséges a varrásráhagyás. Egyszerű pelenka öltéssel körbe varrjuk.
Én a mintáját úgy alakítottam ki, hogy a külső anyagból hegyes ollóval kivágtam a hátuljára felrajzolt mintát, amin így átüt a belső anyag színe. Szerintem szép és egyszerű dísze lett a tűtartómnak.
Ebben az esetben gombbal és egy kis fülecskével zárható.





Megtetszett valamelyik? Akkor készítsétek el.
Küldjetek képet róla a fent megadott címre, és az egyik a tiétek lehet.
Kreatív alkotást kívánok!


Az ötlet, a leírás és a képek a boGár krea tulajdona, az ezek alapján készült tárgyak kereskedelmi forgalomba nem hozhatók. Kérlek, ezt tartsátok tiszteletben! Köszönöm!

5 megjegyzés:

Polly írta...

Köszönöm a tűtartó és a tűpárna leírását is :)

Kankalin írta...

Nagyon szépek, ilyet azt hiszem, én is fogok készíteni!!! :))

Ányi írta...

Végre elkészültem a 'könyvecskével', és nagyon izgultam, hogy sikerül-e a hétvégén megcsinálnom, de igen! Jó duci lett, bársony+plüss, és ehhez vékonka organza-szalag, szerintem nagyon egyedi lett. Köszi az inspirációt és a leírást!
Itt megnézheted (valahol a közepe felé):
http://anyecs.blogspot.com/2011/11/heti-fenykepes-beszamolo.html
Üdv: Ányi :)

napos írta...

Nem most készítettem a játék keretében, de azért megmutatom az én tűtartóimat. :)
http://1napos.blogspot.com/2011/08/tutartok-himezve.html

Ányi írta...

Klassz lett a tied is, napos! :)