Inspiráló színek - kék

Következő színünk szintén a természetet idézi, elég csak az égre tekintenünk, a tenger vagy a távoli hegyvonulatok kékjét felidézni.

Egyértelműen hideg szín, ezért nálunk érdemes a napsütötte helységekben alkalmazni. Frissességet, nyugalmat áraszt, fehér vagy pasztell színekkel kombinálva vidékies hatást kelt.



A kék szín jelképes jelentése: bölcsesség, intelligencia, halhatatlanság, végtelenség, mélység, átszellemültség, sejtelmesség. Pszichológiai asszociáció: derűs, friss, könnyed (a légkör színe, áttetsző, szellős, távoli), csendes, nyugodt.


A kék távolító szín, ami azt jelenti, hogy ha ránézünk egy kék tárgyra, akkor a távolabbinak látjuk, mint amilyen messze valójában van. Így rendkívül praktikus választás kisebb lakások, szobák falait kékre festeni. Amennyiben a berendezési tárgyak is hasonló árnyalatúak, a hatás tovább fokozható.



Több stílus is sajátjának tekinti a kék különböző árnyalatait, így sokféle hatást érhetünk el mi is ennek a színnek a használatával. 
A rusztikus vagy country hangulathoz az áfonya kékje passzol leginkább, a vidékies és skandináv stílushoz a világos, légies árnyalatok illenek. Ha mediterrán hangulatot szeretnénk, gondoljunk a görög falvak ég kékjére. Tengerész stílushoz a kobaltkék a megfelelő választás.

 

Modern eklektikához kopott farmer- vagy szürkéskék a legalkalmasabb. Ezekkel azonban érdemes vigyázni, mert drámaivá, komorrá tehetik a szobát.

képek: pinterest



Nincsenek megjegyzések: