Retro hangulat

Érdekes, hogy valahogy mindig ilyentájt tör rám/ránk a nosztalgikus érzés. Talán azért mert most van annyira melegem, hogy én is vízpartra vágyom (ami nálam ritka), így előbukkannak a régi balatoni és egyéb nyári emlékek, ami egy lavinát elindítva hozza az összes többit magával.
 Ez a hangulat ragadhatott magával akkor is, mikor a matrjoskákat készítettem. (Annak ellenére, hogy nekem nem volt ilyenem, azért ismertem és persze irigyeltem is egy kicsit ezt a játékot. Nem mellesleg pedig jól tudjuk, hogy egy fontos korszakot jelképez a mi korosztályunk számára - nevezetesen a gyerekkorunkat.)



Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a mi gyerekeinknek - természetesen - nem jelent semmit. Így mikor megmutattam, akkor értetlenül néztek rám, hogy azt értik, hogy rövid haja van, mert ugye Jóska, de akkor mért van lánynak öltözve? Aztán megmutattam nekik az eredeti, igazi matrjoskákat. Erre megkaptam a feladatot, hogy akkor csináljam meg rendesen, úgy hogy belül legyen egy kisebb és egy még kisebb. Ennek fejlesztése még várat magára...
.
Azt tudtátok, hogy általában öt vagy több darabból áll, de 1913-ban elkészítettek egy 42 darabos, 1970-ben pedig egy 72 darabos (!) változatot is?(wikipedia által kiokosodva)
.
A színhelyesség kedvéért pedig:

2 megjegyzés:

Krizantám írta...

Nagyon tetszenek ezek a Matr(i)Jóska-babák!
Nagyon klassz színekben pompáznak!

(A "rendes" továbbfejlesztés pedig hatalmas ötlet... ;-)...ember legyen a talpán, aki ezt megcsinálja...)

boGár krea írta...

Köszönöm szépen!
Igen, elég nagy fejtörést okoz a dolog. :)