Szeretem

... ha rend van körülöttem. Továbbá szeretem a rendszerezett dolgokat, ha átlátom a teendőimet, ezért sok-sok listát írok, táblázatokat vezetek (utóbbit főleg a rendelésekkel, munkámmal kapcsolatban). Mindent igyekszem megtervezni, amit lehet - egy nagyobb vendégség előtt, például pontokba szedem a sütni-főznivalókat is és sorban pipálgatom ami már megvan. (Így nem fordulhat elő, hogy akkor derül ki, hogy nem főztem ki tésztát a levesbe, mikor már leülnénk ebédelni.)
Nyilván azért néha jólesik, ha hirtelen kell valamire megoldást keresni, de valahogy a rögtönzés is sokkal könnyebb és átgondoltabbnak tűnő, ha már ennyi mindent terv szerint csinálok.
Úgy vélem, csak akkor van rend belül, ha kívül is. Ha valamiért nem tudom a lakást, a környezetemet rendben tartani, zavarosak, idegesek lesznek a gondoltaim és persze a hangulatom is. Bezzeg egy jó kis takarítás vagy szortírozás után mindjárt tisztábban látom a helyzetet! (Mellesleg ha nagyon ideges vagyok, egy alapos fürdőszoba vagy konyha sikálás könnyen helyre billent...)

 Idén a január eleji pihenő alatt a szokásos évértékelő, évtervező időszakban akadtam rá Via harminc napos programjára. Ennek alapján készítettem egy mindenes füzetet (nem mappát, ahogy ő javasolta, mert nekem ez jobban tetszik). Ebben végre egy helyen vezethetem a sok tervet, listát, ügyes-bajos dolgokat. 
Témákra bontottam az amúgy is színek szerint felosztott füzetet, megrajzoltam a fejezetek borítóját egy-egy fülecskével ellátott rajzlapra, beragasztottam, így könnyen navigálok a témák között.
Ebben írom a blog ütemtervét is és felmerülő ötleteimet.
Kívülről pedig bevontam az egyik kedvenc textilemmel az előlapot.

 

Biztos vannak, akik szerint nem vagyok komplett, hogy ilyesmire pazarlom az időmet, de egyrészt élvezem csinálni, másrészt pedig sokkal összeszedettebbnem érzem magam tőle. És szerintem nem kevesebb, inkább több időm lesz általa, hiszen szinte minden, ami fontos egy helyen van. Nem gyűlnek a cetlik mindenütt, csak felcsapom a füzetem a megfelelő helyen és máris megy minden, mint a karika csapás.
Nektek van hasonló füzetetek? Szívesen forgatjátok?





6 megjegyzés:

dolgoSKezek írta...

Szia Brigi!
Háááát ezt így kéne mindenkinek csinálni! :)
Szépek a borítók!!!! Én nem vagyok ilyen profi, menüterv van és programterv, és naaaaagyon de naaaagyon régóta szeretnék takarítási tervet írni, meg sajnos tény, hogy kell figyelni, hogy figyeljek magamra is. Régen az irodában dolgozós tűsarkos jogász életemben ezt nem kellett külön mondani, de manapság bizony olyan alapvető dolgokat is be kell tervezni, mint egy manikűr. (Persze itthon, persze úgy, hogy közben minimum gondolkodom további terveken ;) ) Szóval hajrá rend, hajrá szervezettség, sztem tök jól csinálod!

Énvolnék írta...

Jaaaj de szuper, szép is jó is ilyen kellene Nekem is :)

a Matula ikrek írta...

Nahát, ez vicces, pont most, év elején készítettem egy sokkal szerényebb változatot, egy Excel táblázatot, takarítás, szépség, vállalkozás-indítás fülekkel. :) Mert bár én is szeretem, ha rend van körülöttem, a takarítást már nem annyira, így nem árt előre betervezni, és nem fogom elfelejteni, hogy mit mikor végeztem el legutóbb. Amúgy én is nagy listamániás vagyok, és előre tervező; de ugyanakkor képes vagyok gyorsan megoldani a felmerülő problémákat is. Aztán hozzájuk igazítom a listákat... :D

boGár krea írta...

Úgy látom a takarítás a kritikus pont a füzetemben. :) Teljesen igazatok van! Ugyanakkor elképzelhető, hogy nem fogom tudni tartani az ott leírtakat, de nem számít. Legalább megpróbáltam...
Alapvetően nem volt eddig sem kosz vagy rendetlenség, csak gondoltam kipróbálok egy új rendszert, hátha hatékonyabb az előzőnél. Még nem tudok érdemben nyilatkozni róla (legfeljebb annyit, hogy a mosdó és a mosogató minden nap ragyog :) )

De nekem a legnagyobb elmaradásom mindig a vasalással van. Úgyhogy ezt is beütemeztem a takarítós listára, hátha egyszer utolérem magam.

Hajrá mindenkinek! :)

Katalin írta...

nekem nagyon tetszik, gyönyörű

mindenki vágyik a rendre
épp ilyesmi(ke)t találtam Alejandra Costello videóin

boGár krea írta...

Köszönöm, kedves Katalin!

Azt nem tudom, mindenki vágyik-e a rendre, de én biztosan! :)